Allium i närbild.

Allium, utropstecken i rabatten!

ALLIUM, SVÄVANDE BOLLAR OM FÖRSOMMAREN.

Allium är definitivt en av mina favoritlökar att använda mellan perennerna i de planteringsförslag jag gör. Ståtliga, vackra och formstarka svävar de ovanför övrig växtlighet i nyanser av rosa, violett och vitt. Tar man en närmare titt på den bollformade blomman, ser man att bollen består av en mängd små stjärnliknande blommor, vilket ger ett skirt intryck.

MINA FAVORITSORTER.

Några av mina absoluta favoriter är allium Purple Sensation, Silver Spring, Early Emperor och Mount Everest. Just sorten Silver Spring är otroligt effektfull tillsammans med senblommande tulpaner, i mörk pupurpur och vitt, planterade i en rabatt full av perenner.  Early Emperor använder jag gärna när jag vill ha en tidigblommande alliumlök, mycket snygg att kombinera med tidiga perenner vars grönska går i krispigt grönt, eller limegröna nyanser. Eller varför inte komplettera med den vita Mount Everest, i en plantering som går i silver och violett! Att plantera allium tillsammans med perenner har också en praktisk funktion, lökarnas blad vissnar nämligen samtidigt som de blommar, och det kan se lite skräpigt ut. Perennernas bladverk döljer effektivt detta, och alliumlökarnas högresta bollar skänker vacker försommarblomning där de ståtar i all sin prakt i rabatten.

PLANTERING OM HÖSTEN.

Lökarna planteras på hösten, i slutet av september eller i början av oktober. Om perennaplanteringen är helt nyanlagd brukar jag rekommendera att vänta en säsong innan man planterar alliumlökarna, eller några andra lökar för den delen. Perennerna behöver nämligen tid på sig för att utveckla sitt rotsystem, sätter man för många lökar mellan perenner som inte hunnit växa till sig ordentligt, kan lökarna i sämsta fall konkurrera med perennerna om vatten och näring. Planteringen blir då inte så prunkande som man tänkt sig, de perenna växterna etablerar sig inte tillräckligt väl, helt enkelt.

Behöver du hjälp? Läs mer om trädgårdsrådgivning.