• Hem
  • Tjänster
    • Trädgårdsdesign och landskapsdesign
    • Byggnader, bygglov och inredningsdesign
    • Trädgårdsrådgivning och rådgivning hus
  • Portfolio
  • Inspiration
  • Om oss
  • Kontakt
  • Kontaktinfo

    +46 70 438 0643
    Hildebrandsvägen 11, 168 56 Bromma

  • Hem
  • Tjänster
    • Trädgårdsdesign och landskapsdesign
    • Byggnader, bygglov och inredningsdesign
    • Trädgårdsrådgivning och rådgivning hus
  • Portfolio
  • Inspiration
  • Om oss
  • Kontakt
Auktion Musikhjälpen 2020
11 december, 2020
Auktion Musikhjälpen 2020

AUKTION AV RÅDGIVNING OCH VÄXTER.

Under Musikhjälpen 2020 auktioneras 1 timmas rådgivning med mig, Ulrika Levin, och trädgårdsmästare Linda Schilén, plus växter till ett värde av 7 000 kr från Stångby, ut.

Gå in och buda här!

Mer information om auktionen, och det som auktioneras ut, kan du också ta del av i länken ovan.

Ingen människa ska lämnas utan vård, stöd Musikhjälpen genom att gå in och buda!

Musikhjälpen

 

Visa inlägget

Ulrika och Lindas trädgårdspodd
30 juli, 2020
Trädgårdspodd med mig och Linda Schilén.

Ny trädgårdspodd.

En av de roligaste, mest pirriga och spännande saker jag gjort under våren, är att starta upp en ny trädgårdspodcast med Linda Schilén. Ulrika och Lindas trädgårdspodd heter den, och tro det eller ej, men vi har redan hunnit med att släppa åtta avsnitt. Fler blir det, höstens planering är redan klar, och jag ser verkligen fram emot att få spela in nya avsnitt. Det händer alltid något oväntat när jag och Linda ses, vi tycker definitivt inte lika alla gånger, och vi verkar ha ett outsinligt förråd av samtalsämnen. Kanske är det en naturlig följd av att låta en trädgårdsdesigner och arkitekt, och en trädgårdsmästare och konstnär, sammanstråla för att prata om trädgård, och design. Intressanta samtal blir det, några skärmytslingar och en hel del skratt.

En annorlunda trädgårdspodd.

Fokus för podcastens innehåll är givetvis trädgård och design, och i varje avsnitt delar jag och Linda med oss av våra tankar och erfarenheter, och ger konkreta tips, inom trädgård, odling, formgivning och arkitektur, sammanflätat med expertröster och resor. Linda och jag känner inte varandra sedan tidigare, det ger våra samtal en speciell dynamik, har jag märkt. Främst tror jag det beror på att vi är så olika, många gånger är vi varandras ytterligheter, och ingångarna till många av de ämnen vi pratar om, skiljer sig åt oss emellan.

Att spela in en trädgårdspodd.

Det svåraste för mig att känna mig tillfreds med, i mitt poddande, var nog ändå att höra min egen röst. En känsla jag tror jag delar med många, rösten låter märkligt främmande, flera oktav ljusare. Linda däremot, har en fantastisk stämma, djup och melodiös. Något jag dessutom har insett, är att jag pratar ganska långsamt, vilket jag aldrig reflekterat över. Hela arbetet med podden är en enda stor läroprocess, och en väldigt kul sådan!

Vår trädgårdspodd hittar du här.

Ulrika och Lindas trädgårdspodd finns på Spotify, iTunes, och där poddar finns. Om du har en stund över, och är nyfiken på att lyssna på ett avsnitt, välja bara den plattform som passar dig, och kör på. Du hittar säkert något som passar just dig. Från och med augusti släpper vi ett avsnitt varje vecka.

Instagramkonto.

Podden har även ett Instakonto, ulrikaochlinda. Välkommen att följa oss där också.

https://instagram.com/ulrikaochlinda?igshid=1my4uqmops242

Visa inlägget

Vårblomning hos Prunus Accolade.
3 maj, 2020
Vårblomning i min egen trädgård.

Vacker vårblomning i ljusa färger.

Varje år när min magnolia ’Leonard Messel’ står i full blom, vet jag att det bara är en tidsfråga innan trädgården slår ut i sin allra skiraste grönska. En bedårande vårblomning, som ackompanjeras av prydnadskörsbär och lökar i vitt och ljusrosa, och som just i år, har varit extra välkommen. Jobbmässigt har början av året varit otroligt hektisk, med roliga och spännande projekt, både inom trädgårdsdesign och arkitektur, samt nya samarbeten inom områden, som är av okänd terräng för mig. Nervkittlande och utmanande. Samtidigt, när covid-19 härjar, har våren varit surrealistisk, jag tvivlar på att någon av oss har lämnats oberörda. Just därför har det i år varit trösterikt att se magnolians ludna knoppar slå ut i full blom, att uppleva den årstidsväxling som pågår, som vanligt, oberoende av det som sker nu. Jag har funderat mycket över tiden, om hur den bara går, oavsett skeenden, eller hur vi upplever, och förhåller oss till den.

Vårblommande buskar och träd.

I min egen trädgård är våren verkligen vacker, och välkommen. Eftersom jag vet att jag alltid längtar intensivt efter vårens första blomning, efter en lång och mörk vinter, har jag valt buskar och träd med omsorg.  Hybridmagnolian, Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’ blommar fantastiskt, ståendes i en matta av vårälväxing, Sesleria heufleriana, vars mörka, täta vippor och friskt gröna strån, är ett fint komplement till magnolians uttrycksfulla blommor. Mina olika sorters prydnadskörsbär avlöser varandra med en överdådig vårblomning. Först, Prunus ’Accolade’, ett träd som får förbipasserande att stanna upp, och titta när de passerar på gatan. Min egen favorit, tokyokörsbäret, döljer sig längre in i trädgården, en dröm i skiraste vitt när kronan täcks av körsbärsblommor. Prunus yeodoensis, toykokörsbär, är nog en av de sorter jag använder mest, i mina uppdrag, både som träd och buske. Prunus sargentii ’Rancho’, bergskörsbäret, vacker i både blomning och bladutspring, är det prydnadskörsbär som blommar sist i min trädgård. Nu, när blomningen nästan är över, kan jag äntligen känna doften av hägg i luften.

 

Kika in här om du vill ha hjälp med att planera din trädgård.

Visa inlägget

Snygg inredningsdesign i ett hus i Danmark.
20 oktober, 2019
Danmark, semester och inredningsdesign.

I Danmark, hemma hos en inredningsdesigner.

Under årets semester spenderade vi några dagar i Danmark. På Själland, i ett fantastiskt tegelhus, med en uppvuxen trädgård, och lantligt beläget strax utanför Birkerod. Just Själland lockade, med sina vackra stränder, pittoreska fiskebyar, god mat, konstmuseum och slottsträdgårdar, som jag länge önskat besöka. Både Frederiksborg, med en fantastiskt barockträdgård, och Fredensborg, ett slott i barockstil och med en stor slottspark, ligger på Själland.

En inredningsdesigners hus.

Boendet bokade jag på nätet. Det såg fint ut, med ett härligt läge på landsbygden, nära en liten by, Birkerod, och samtidigt med närhet till de ställen vi ville besöka. När vi svängde in på uppfarten, uppenbarade sig ett rött tegelhus med vita spröjsade fönster, och en glasveranda, omgiven av en grön, lummig trädgård. Och vilket hus sedan, inrett otroligt smakfullt, med en fingertoppskänsla för detaljer. Förståeligt kanske, när ägaren av huset är inredningsdesigner, vilket jag förstod när vi träffades. Planlösningen var öppen, men ändå mysig, och anpassad för social samvaro. En köksinredning i mörkt trä, med runda handtag, och en bänkskiva av gråbrun marmor, kontrasterade till vitsåpade trägolv och ljusa väggar. Allt var så genomtänkt, designmöbler som Sjuanstolar i läder runt köksbordet, kompletterades av egensinniga och udda detaljer. Enkelt och snyggt. På övervåningen fanns ett barnrum, i mjukt puderrosa nyans, så fint. Och det övre badrummet, en dröm i ljust kakel och Marrakechinspirerat klinkergolv.

Uteplatser med sol.

Något som också var som mysigt med huset, var uteplatserna i trädgården, anpassade för att kunna njuta av solen från tidig morgon till sen kväll. Sent på eftermiddagen, när vi kom tillbaka till huset, hängde vi i loungegruppen i kvällssolen, länge och väl. På morgnarna tog vi promenader, eller löpturer, i de vackra omgivningarna. En härlig semester, och ett mycket mysigt hus, som hela familjen tyckte mycket om. Väl värt att visa.

Visa inlägget

Höstfärg i karminrött hos Acer palmatum 'Osakazuki'.
16 oktober, 2019
Höstfärg i en trädgårdsdesigners trädgård.

Höstfärg i överflöd.

Höstfärg, som jag njuter av att uppleva den. Om hösten ändrar min trädgård karaktär, och färg. Från gröna nyanser, kombinerat med violett, vitt och purpur, svidar trädgårdens växter om till de mest fantastiska höstfärger. Det verkligen sprakar i mina planteringar, i nyanser av gult, rött och orange. Både buskar, träd och perenner visar upp en helt ny färgsammansättning, och vissa av dem, vågar jag till och med påstå, är som allra vackrast så här fram på höstkanten.

Buskar med slående höstfärger.

Jag är nog inte ensam att anse att de japanska lönnarna hamnar på första plats. Min egen favorit är Acer palmatum ’Osakazuki’, japansk dvärglönn. Med sitt vasformade växtsätt, och sin karminröda färg om hösten, får den människor som passerar utanför min trädgård, att stanna upp, och beundra dess färg. Själv njuter jag av lönnens skönhet även när jag befinner mig inomhus, från ett av mina vardagsrumsfönster. Den andra japanska lönnen hemma hos mig, är en Acer palmatum ’Dissectum’, japansk fliklönn. Likt en fontän böjer sig buskens grenar mot marken, och bjuder på en kaskad av skiftningar i gult och orange. Makalöst vacker. Jag också vansinnigt förtjust i mina hyridblåbär, ’Putte E’ och ’Emil E’. Vilken höstfärg dessa blåbärsbuskar har, och goda bär dessutom.

Höstfärg hos mina träd.

De två tokyokörsbären, Prunus yedoensis, är nog min favorit när det gäller höstfärg på träden i min trädgård. Eller, är det kanske klotkörsbäret på framsidan? Kan inte riktigt bestämma mig. Vackra är de oavsett, olika i sin växtform, och generösa med sin färgprakt.

Perenner med höstfärger.

Så här sent på hösten har många av perennernas skönhet falnat. Men i min trädgård pryder de fortfarande sin plats med sina milda färger. Smörgul, aprikos, purpur och ljust apelsinorange, perenners och gräs nyanser som harmonierar tillsammans i rabatterna. Hostor, alunrot, höstsilverax och hakonegräs, för att nämna några av dem. Inom kort försvinner höstfärgerna, men just nu, njuter jag ’av dem så mycket jag kan.

Om du behöver hjälp med att skapa en trädgård som är vacker under alla årstider, kan en rådgivning passa. Ta en titt här.

Visa inlägget

Smoothie med havtorn och morot.
26 maj, 2019
Havtorn i en smoothie med sting.

Smoothie med havtorn i, Mors dag och EU-val.

Havtorn, ett av mina favoritbär, och så god att blanda ner i en smoothie. Receptet på smoothien finns längst ner i inlägget, garanterar att den är superenkel att göra.

En regnig dag som denna var det extra mysigt att kliva upp och bjudas på frukost. Havtornssmoothie, croissant och färsk frukt stod uppdukat. Tillsammans med ett tungt paket, med prickigt omslagspapper och rosa snöre. Jag hade nämligen önskat mig två böcker i Morsdagspresent, Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga av My Feldt, och Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson.

My Feldts fantastiska bakbok har jag lånat på biblioteket tidigare, och fascinerat bläddrat i. Jag gillar ju att baka, eller rättare sagt, jag tycker om att äta gott, både när det gäller bakverk eller mat. Och det finns mycket gott att prova i denna bok. Fotona av Linda Lomelino, förhöjer dessutom läsningen av boken.

Lena Israelssons bok är däremot en helt ny bekantskap för mig. Jag ska nämligen börja odla. Och inte i liten skala, nej, i stort sett ryker hela gräsmattan till hösten. Det här blir ett spännande, och lite skrämmande projekt, för mig. Jag är medveten om hur mycket tid odling kan ta, vilket är en av anledningarna till att jag dragit mig för att odla något annat än örter, smultron och lite sallad, i krukor på altanen. Nu blir det andra bullar.

Efter frukosten kröp jag upp i soffan, och läste lite ur böckerna. Nu väntar en ledig dag tillsammans med familjen, morsdagsmiddag som avslutas med att vi går och röstar i EU-valet.

Recept havtornssmoothie.

2 glas

4 dl apelsin- och morotsjuice, med ingefära och chilli (finns färdig att köpa).

1 dl havtorn (gärna frysta, då blir smoothien extra uppfriskande).

1-2 tsk agavesirap

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Häll upp i glas och servera direkt.

Visa inlägget

Recept på fröknäcke.
16 maj, 2019
Fröknäcke, mitt godaste recept.

FRÖKNÄCKE, OTROLIGT GOTT, OCH ENKELT.

Det här är mitt favoritrecept för fröknäcke. Dels för att knäckebrödet blir så smarrigt och krispigt, och dels för att det är så enkelt att göra. Bara att röra ihop ingredienserna, och sedan sköter sig knäckebrödet i stort sett själv i ugnen. Prova!

Nyttigt är det också, frön och rapsolja innehåller både mineraler, och enkelomättade och fleromättade fetter. Solrosfrö och rapsolja innehåller t.ex. Omega-6, ett livsnödvändigt fett som kroppen inte själv kan framställa. Dessutom är det glutenfritt, vilket är till glädje för alla glutenallergiker.

Ibland byter jag ut rismjölet mot hasselnötsmjöl (jag älskar nämligen hasselnötter), då får knäcket en mer nötig smak. Krispigast tycker jag dock att det blir när jag använder rismjöl.

Jag äter fröknäcket som det är, eller som tillbehör till en soppa eller sallad. En favorit är att ta en bit fröknäcke med frukt till, som återhämtningsmål efter en löprunda. Om du är sugen på något sötare, prova gärna med en bit ost och lite marmelad till, till exempel en Saint Agur och egengjord krusbärsmarmelad. Eller, bryt sönder knäckebrödet i små bitar och strö dem över en skopa vaniljglass, ringla lite kolasås på toppen. Smaskens!

RECEPT FRÖKNÄCKE

1 plåt

Ugnstemperatur 150 grader

1/2 dl majsmjöl

1/2 dl rismjöl (alternativt hasselnötsmjöl)

1/2 dl linfrön

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 msk neutral rapsolja

1/2 tsk salt

3 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienser och låt svälla i 20 minuter.

Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och tunt med hjälp av en slickepott, som smorts in med lite rapsolja. Smeten är ganska lös vilket gör det enkelt att få ett jämnt lager.

Grädda fröknäcket i ugnen i en timme. Stäng av ugnen, och låt knäcket baka färdigt i eftervärmen i ytterligare 20-30 minuter. Ta ut knäckebrödet och låt det kallna på galler. Förvara i en plåtburk.

Sugen på något sötare? Kolla in receptet på mina goda chokladmuffins.

Visa inlägget

Vy över uteplatsen i vår visningsträdgård.
12 maj, 2019
Visningsträdgård med spaljé och pergola.

VISNINGSTRÄDGÅRD TILLSAMMANS.

En dryg vecka efter mässan där vi visade upp vår visningsträdgård Tillsammans, passar jag på att lägga ut några foton på trädgården. En fantastisk liten skapelse, om 70 kvadratmeter, i en stilren och smakfull design. Med en modern pergola i trä, målad i en ljusgrå nyans, närmare bestämt NCS S2000-N. Pergolan ramar in uteplatsen, och öppnar upp vyn mot trädgårdens planteringar. Bardisken, i direkt anslutning till uteplatsen, har en bänkskiva av betong, som slipats och oljevaxats, vilket gör den tåligare. Det var så vackert att se hur lövverket från katsurorna kastade skuggor på den mjukt grå betongskivan, när solen så småningom tittade fram. Särskilt uppskattad blev spaljén, med blomlådor fyllda av skirt ljusblå förgätmigej. En spaljé  som jag designat i ett modernt snitt, som en avskiljande vägg, men ändå genomsläpplig.

Det är alltid lika roligt att få visa hur mycket som går att skapa på en lite yta, och hur enkelt det är att uppnå en atmosfär, en känsla, i trädgården om det finns en genomtänkt design. Det handlar om ett samspel mellan proportioner, dimensioner och perspektiv. Om materialval, färgsättning och funktion. Att förstå vad som ska prioriteras för olika ytor, att få rörelsen genom trädgården att uppfattas som naturlig och behaglig, och att arbeta med kontraster. Det strama och rektangulära, i kontrast till det mjuka och yviga.

SAMARBETE

Det krävs oerhört mycket arbete, planering och logistik för att genomföra ett sådant här projekt. Att slutresultatet blev så otroligt bra beror på våra duktiga samarbetspartners, som alla slitit hårt för att få allt på plats. Stångby, Solna Trädgård & Stensättning AB och LM Park & Trädgård AB, är värda en bamsekram för allt jobb som de gemensamt lagt ner.

Ett stort tack också till dem, vars produkter och tjänster som vi fått låna respektive nyttjat i vår idéträdgård. Näfeqvarn, keramiker Anna Karlsson, 59 Degrees, Rå Svensk Design och Viksjököket.

Vill du ha hjälp med design av din uteplats, eller trädgård? Läs mer här.

Visa inlägget

Prislista utförsäljning 5 maj.
3 maj, 2019
Prislista växter utförsäljning 5 maj.

PRISLISTA FÖR VÄXTER OCH PRYLAR.

Nu finns prislista, och växtlista, för växterna i vår idéträdgård Tillsammans, och som finns till försäljning när mässan stänger på söndag 5 maj kl 16.00. Även gjutjärnsprodukterna från Näfveqvarn och keramiken från LappAnna finns att köpa.

Det är först till kvarn som gäller.

Betalning sker via swish (förutom de större buskarna och träden, se nedan).

De mindre växterna, såsom perenner och mindre buskar, är krukade, och kan tas med hem på en gång. Ingen ångerrätt gäller för dessa växter.

Om du är intresserad av de större träden, eller buskarna, kontakta Janne, Solna Trädgård & Stensättning solnatradgard@hotmail. com , eller Erik, LM Park & Trädgård erik@lmpark.se , för mer information.

Priser på de fantastiska gjutjärnsprodukterna från Näfveqvarn, hittar du här.

Priser på den vackra keramiken från LappAnna ser du nedan:

Stort fat 1 800 kr

Tekanna 750 kr

Temuggar 250 kr/st

Små skålar på fot 250 kr/st

Rakuflaskor 650 kr/st

 

Visa inlägget

Idéträdgård Tillsammans, designad av trädgårdsdesigner och arkitekt Ulrika Levin.
30 april, 2019
Tillsammans, vår idéträdgård 2019.

IDÉTRÄDGÅRD TILLSAMMANS.

Tillsammans, så heter den idéträdgård jag designat, och som vi, i samarbete med Stångby, Solna Trädgård & Stensättning, och LM Park & Trädgård, visar upp på mässan Trädgård & Uterum 3-5 maj, vid Steninge Slottsby.

När Fredrik, Stångby, frågade mig om jag var intresserad av att göra en visningsträdgård med dem, var svaret ett givet ja. Det är alltid spännande att få designa en idéträdgård, att få visa idéer och lösningar på en begränsad yta, och samtidigt lösa alla de utmaningar som en visningsträdgård innebär, med krav på logistik, planering och konkreta lösningar för att få byggnationen på plats.

TRÄDGÅRDENS TEMA.

Trädgårdens fokus handlar framför allt om gemenskap, om att umgås och spendera tid med varandra, i en avslappnad, grönskande och ombonad miljö. Om att få möta försommaren i en spirande våtrträdgård, tillsammans med familj, med vänner och med kollegor.

I ett större perspektiv handlar det om att både bevara, och skapa nya, grönområden i vår närmiljö, i våra trädgårdar, och i vår offentliga miljö. Om de förändringar vi kan göra tillsammans, t.ex. genom den mat vi äter, och odlar, för vår egen skull, för vår miljö och för våra livsviktiga insekter och pollinerare, för att kunna bevara en biologisk mångfald.

Trädgården är inramad av en pergola och höga häckar, och grusgångar löper genom ytan, omgiven av spirande växtlighet. Uteplatsen, belagd med grå kalksten, harmonierar väl med den ljusgrå väggen, och pergolan som ramar in. En bardisk med bänkskiva i betong, och tillhörande barstolar, i direkt anslutning till uteplatsen, inbjuder till häng och småprat. I andra delen av trädgården har jag designat en modern spaljé för odling, kompletterat med en upphöjd odlingslåda i stål, i marknivå.

Intrycket av idéträdgården vill jag ska vara avslappnad elegans, med rena linjer och en dragning åt det moderna. Färgsättning i mjukt ljusgrå nyanser, i kombination med spirande grönska och detaljer i svart samt grönt med en dragning åt turkost, såsom krukor, ljuslyktor, fat och bänk, är sober.

Och jag nämnde väl att det är 3-5 maj som gäller, på mässan Trädgård & Uterum, Steninge Slottsby. Jag, och våra samarbetspartners, finns på plats under mässan, kom gärna förbi och titta och prata med oss. Har du inte möjlighet, och är i behov av trädgårdsdesign, kika in här.

Visa inlägget

1234
Page 1 of 4
  • Follow Us On


  • Levins Trädgård & Design

    Arbetar med uppdrag inom trädgårdsdesign, landskap och arkitektur, exteriört och interiört.

  • Kontaktinformation

    +46 70 438 06 43
    info@levinstradgard.se

    Hildebrandsvägen 11, 168 56 Bromma


2018 © Levins Trädgård & Design. All rights reserved.