• Hem
  • Tjänster
    • Trädgårdsdesign och landskapsdesign
    • Byggnader, bygglov och inredningsdesign
    • Trädgårdsrådgivning och rådgivning hus
  • Portfolio
  • Inspiration
  • Om oss
  • Kontakt
  • Kontaktinfo

    +46 70 438 0643
    Hildebrandsvägen 11, 168 56 Bromma

  • Hem
  • Tjänster
    • Trädgårdsdesign och landskapsdesign
    • Byggnader, bygglov och inredningsdesign
    • Trädgårdsrådgivning och rådgivning hus
  • Portfolio
  • Inspiration
  • Om oss
  • Kontakt
Tulpan Tres Chic, vacker vit liljetulpan.
11 februari, 2019
Tulpan, i vackra vita nyanser.

TULPAN, DEN VACKRASTE LÖKEN.

Tulpan, denna klassiska och lätthanterliga lök, bedårande i sin blomning, och varmt efterlängtad efter en lång period utan grönska. Jag tycker tulpaner är fantastiska. Få är de lökar, vars variation i färg och form, kan mäta sig med tulpanens. Det jag verkligen uppskattar med tulpaner, är att jag, i en plantering, kan skifta färgkombination helt, om jag så önskar. Tulpanerna blommor när perennerna ännu inte hunnit slå ut, dessa utgör endast en grön matta ur vilken tulpanernas blomstänglar skjuter upp. Lökarna hinner sedan vissna ner innan perennernas blomning tar över, vilket möjliggör en annorlunda färgsättning om våren respektive sommaren. Men, i det här inlägget, tänker jag främst fokusera på mina vita favoritsorter bland tulpanlökarna.

LJUVLIGA VITA SORTER.

Om jag bara får välja att plantera en enda vit tulpansort, blir det utan tvekan Tulipa ’Tres Chic’. En underbart vacker liljetulpan, vars spetsiga blomblad öppnar sig under dagen, för att sedan sluta sig om kvällen. Höjden är perfekt. ’Tres Chic’ blir ca 45 cm och passar utmärkt i en perennaplantering, tillsammans med andra, högre tulpaner. Ytterligare en fin, något högre, liljetulpan, är ’White Triumphator’. I början, när den slår ut, drar den mer åt det krämvita hållet, men övergår mer åt det vita. ’Weisse Berliner’ är en annan av mina favoriter, vit med inslag av krämvitt i blombladen, helt underbar. En slående vacker sammansättning, är att kombinera dessa tre tulpaner i en och samma plantering, de kompletterar varandra perfekt. En vit tulpan, som är lite speciell i sitt utseende, är ’Spring Green’. ’Spring Green’ har tydliga gröna strimmor på sina blomblad, vilket kontrasterar mot det vita, och är otroligt effektfull i en plantering med tidigblommande perenner vars bladverk skiftar i olika nyanser av grönt. Jag kombinerar ibland denna tulpan tillsammans med ’Tres Chic’, mörkt purpurfärgade ’Black Parrot’ och en vit allium. Klockrent.

KOM IHÅG.

Tulpaner tillhör de lökar som successivt måste ersättas, de håller inte för evigt. Hur ofta, och hur många, beror på hur väl lökarna trivs, jordens sammansättning och näringsinnehåll. Så misströsta inte om dina tulpaner blir färre vartefter, kom bara ihåg att plantera nya om hösten. Kanske passar du på att byta färg. Eller så håller du dig till de vita.

Mer inspiration om vita tulpaner? Ta en titt här.

Visa inlägget

Hosta Guacamole, en av de vackraste funkiorna.
1 februari, 2019
Hosta, favoriten bland perennerna.

Hosta, den vackraste av skuggväxter.

Hosta, denna fantastiska perenn, intar med självklarhet nummer ett på min tio-i-topp-lista bland perenner. Det är få växter som har ett så stort användningsområde som hostor har, det finns en uppsjö namnsorter att välja emellan, i varierande storlekar, färger, former, och, för olika lägen. Så här i vintertid brukar jag botanisera bland odlarnas nyutkomna kataloger, nyfiken på om det finns några nya spännande, friska och härdiga växter att prova. I  mitt jobb som trädgårdsdesigner, har jag under årens lopp skaffat mig en bas av växter, som gärna kommer igen i mina projekt. Jag vill att de miljöer jag designar, är hållbara över tid, vackra och härliga att vistas i, och då är växtligheten en viktigt del för att skapa en helhet.

Varför är jag då så förtjust i just hostor? Därför att de, beroende på vilken sort man väljer, kan vara både uttrycksfulla, eller diskreta. De är oerhört värdefulla om målet t.ex. är att skapa en lummig och frodig känsla i trädgården. Likaså använder jag dem gärna för att lugna ner intrycket av en plantering, där många olika former möts, och då väljer jag oftast en enfärgad funkia, i den nyans som passar in i rabatten i övrigt. Att komplettera en perenn eller buske med vita blommor, med en hosta i grönvitt, kan bli en slående vacker kombination. Även i krukor pryder de sin plats, tillsammans med andra perenner, eller sommarblommor.

Ulrikas favoriter.

På första plats, Hosta sieboldiana ’Frances Williams’. I mitt tycke den vackraste hostan av dem alla, storvuxen, med en färgsättning som harmonierar.  Bland de storvuxna sorterna väljer jag även gärna ’Blue Umbrella’, ’Big Daddy’, ’Sum and Substance’ och ’Krossa Regal’. Hosta ’Patriot’ och ’Minuteman’ arbetar jag ofta med när jag vill ha en vitbrokig funkia, och ’Gucamole’ eller ’Zounds’ om jag är ute efter en mer krispigt grön, eller limegrön, nyans.

En utsökt kombination i vitt och grönt är hosta ’Patriot’, vitt löjtnantshjärta och en stjärnflocka vid namn ’Shaggy’, som planteras i halvskugga (dvs inte i stekande sol, men inte heller i djup skugga, snarare vandrande skugga). ’Frances Williams’ går fint ihop med perenner som drar åt violett och blått, och självklart grönt, vitt och lime.

Kom ihåg.

Att välja rätt hosta till rätt läge. Vissa sorter, som ’Frances Williams’ och ’Guacamole’ trivs även i sol, bara det är hyfsat fuktigt i jorden. Däremot får ’Zounds’ sin vackrast färg om den placeras i skugga, och merparten av funkiorna föredrar ett skuggigare läge. Tänk också på att jorden inte får vara för torr där de planteras, de är inga ökenväxter, utan vill ha en jämn tillgång till fukt i jorden. Vilket jag fick erfara efter sommarens torka, av mina vackra, ståtliga ’Frances Williams’ syntes endast några få förkrympta små blad när jag kom hem från semestern. Blir till att plantera nya till våren, för dem vill jag inte vara utan, när de första knopparna dyker upp mellan vita orkidénarcisser och vit kungsängslilja.

Vill du tips och råd om dina planteringar, läs vidare här. 

 

Visa inlägget

Lång sandstrand i Hua Hin, full av kitesufare.
29 januari, 2019
Hua Hin, stad, strand och djungel.

Härlig semester i avslappnade Hua Hin.

Slutligen, efter många års längtan, återvände vi till Hua Hin. För mig, är Thailand ett fantastiskt land, med ljuvliga stränder, dramatisk djungel, rik kultur och, naturligtvis, smakrik, god mat. Atmosfären är avslappnad och vänlig, naturen lummig och frodig.

Förra gången vi var här, närmare bestämt för tolv år sedan, hade vi småbarn att anpassa oss efter. Den här gången visste vi att vi ville ha en mer aktiv semester, istället för att spendera merparten av tiden på stranden. Inlägg om våra utflykter kommer också, men, just det här inlägget, fokuserar på strandhäng och nattliv (ja, eller natt och natt, snarare kväll), häng med så visar jag dig mina favoritstränder, och, en och en annan restaurang som jag besökte.

Strändernas topp 3.

Min favoritstrand är Sainoi beach, en bit söder om staden. Stranden är inbäddad mellan två klippor, sanden är mjuk och fin med inslag av snäckskal, och vattnet blir snabbt djupt, och jag upplever därför att vattnet blir något klarare än jämfört med de långgrunda stränderna. Fortfarande ganska glest med besökare, om man jämför med stranden i centrum. God mat finns att äta på ett enkelt hak nere på stranden, likaså kan solstolar hyras, om man inte väljer att ligga direkt på stranden på egen filt.

Wakanda beach nära Cha Am, hamnar på plats nummer två. Stranden är lång, sanden mjuk och fin, och det är hyfsat långgrunt. Ligger lite avsides jämfört med stranden i Cha Am, men, man har å andra sidan gott om utrymme. Återigen, på en liten sylta vid havet, åt vi otroligt god mat.

Stranden i Hua Hin kommer på tredje plats. Här trängs man med både kitesurfare, flanörer och hästar, att hitta en egen liten plätt att ligga på, utan att bli översprungen, är svår. Men, ett myller av liv, närhet till centrum och en långgrund strand, duger alldeles utmärkt, och det finns massor av solstolar att hyra.

Kvällarna.

Alltså, den thailändska maten, den är verkligen helt fantastisk. Kryddstark, smakrik och full av grönsaker. Vi åt på alla möjliga ställen. Mina godaste vårrullar köpte jag på en nattmarknad för lokalbefolkningen, vårrullarna friterades medan jag väntade och var alldeles ljuvligt frasiga. En upplevelse i sig, att besöka dessa matmarknader, där allehanda grönsaker och frukt säljs för billig penning, likaså fisk, skaldjur och kött, allt pinfärskt.

Den restaurang jag uppskattade mest, var Coco51. Den hade allt, utsökt mat, bra service, mysig atmosfär och ett underbart läge vid havet. Just atmosfären tyckte jag om, många restauranger jobbade hårt med lysrörsbelysning, praktiskt, men inte så stämningsfullt. Här kunde vi sitta, bekvämt tillbakalutade i soffan, och fascineras av kvällshimlens mjuka pastellfärger.

Själva centrum är mysigt att promenera i, och det finns mycket att uppleva. Olika nattmarknader, butiker med konst och olika typer av hantverk, och otaliga restauranger. Har skrivit några rader i bildtexten, om du vill veta var fotot är taget.

Visa inlägget

Kväll med vacker himmel i rosa och violetta nyanser.
1 september, 2018
Kväll på Österlen i september.

LJUVLIG KVÄLL NÄR VÄRMEN DRÖJER SIG KVAR.

En sådan underbar kväll! Kan knappt fatta hur varmt det fortfarande är, trots att det är första september idag. Njuter av kunna sitta ute och äta, både lunch och middag intogs utomhus idag. Härligt att få sjunka ner i fåtöljen, slänga upp fötterna på det mörkgrå bordet och titta ut över landskapet, vars färger börjar skifta i höstnyanser, knappt märkbart men ändå, och samtidigt inse att jag sitter iklädd endast shorts och linne. Ingen jacka, ingen tjocktröja, så långt ögat kan nå.

DET SPECIELLA LJUSET.

Att besöka Österlen, där bilderna är tagna, på den här tiden av året, är ofta helt fantastiskt. Det är något speciellt med ljuset här, framförallt i augusti, men även i september månad. Jag upphör aldrig att fascineras av de nyanser och skiftningar naturen ger. Havet kan gå från klarblått till mörkaste grått, nästan svart, och himlen, ja, den kan ha den mest ljuvliga palett i varierande rosa och violetta nyanser. Vid dessa tillfällen slås jag verkligen av hur vackert det skånska landskapet är, och förstår också varför så många konstnärer och kreativa själar väljer att bo, och verka, här. Det är, helt enkelt, betagande, en lisa för själen.

Visa inlägget

Formklippta buxbomsklot i betongkrukor. Av trädgårdsdesigner Ulrika Levin.
30 augusti, 2018
Formklippta klot i trädgården.

FORMKLIPPTA GRÖNSKANDE KLOT.

Finns det något så tacksamt att arbeta med i en trädgård, eller park, som formklippta klot? Jag anser inte det, och jag älskar den konstrast och variation som denna tydliga geometriska form erbjuder. En av de främsta fördelarna, i mina ögon, är att ett formklippt klot är så oerhört användbart i en trädgård, vilken stil trädgården än har.  Den runda bollformen ger t.ex. omedelbart  struktur i en matta av grönskande, vippiga gräs, och funkar lika väl i en klassisk trädgård, som i en modern.

KOMBINATIONER

En av mina favoritkombinationer i en modern utemiljö, är att sätta samman flera klot i olika storlekar, i ett hav av ett lågt perennt gräs. En kombo som även Diarmuid Gavin använde sig av i sin idéträdgård på Chelsea Flower Show 2011, och som jag besökte, och vars idéträdgård fastnade jag verkligen för. Snygg, kontrastrik men ändå diskret, och med mjuka, organiska former.

Likaså är ett klot i kruka mycket snyggt, det ser alltid prydligt och välvårdat ut, oavsett årstid. I vår idéträdgård Grå Vardag placerades flera buxbomsklot i grå betongkrukor, framför ett mörkgrått plank i trä. Här bidrar kloten med den gröna färgen mot nyanserna av grått, och den runda formen kontrasterar mot plankets strama design.

Sedan finns ju de trädgårdar som nästan enbart består av formklippt grönska, i alla dess former, runda som slingrande. En sådan park är Le jardins de Marqueyssac, som ligger i Dordogneregionen i Frankrike. En trädgård jag gärna vill besöka, efter det att en av mina kunder, vars trädgård jag bidragit med design till, skickade mig denna bild efter det att hon varit och besökt denna ljuvliga trädgård. Vilken inspirerande miljö! Med panoarmavy över Dordognedalen utanför, verkar onekligen fantastiskt!

Visa inlägget

Klassisk putsvilla från 40-talet där en övervåning ska ritas in.
17 augusti, 2018
Övervåning till klassisk 40-talsvilla.

NY ÖVERVÅNING TILL VACKER PUTSVILLA.

Det kommer bli en spännande och rolig höst för mig jobbmässigt, inser jag! Många nya projekt, i olika inriktningar och i varierande stilar, med både design av trädgårdar och poolmiljöer, och diverse byggnader och tillbyggnader. Bland annat ska jag rita en övervåning till denna fina klassiska villa från 40-talet, belägen i Spånga. Det ska bli så roligt! Jag tycker om husets karaktär, jag har redan designat en ny uteplats för trädgården, samt en punschveranda. Som så ofta när man resonerar kring sitt boende, om de behov man har, och om de nya idéer och ställningstagande som framkommer under en designprocess, fattade familjen ett nytt beslut. Punschverandan får stryka på foten, och en ny övervåning ska ritas istället. I nästa vecka ska ramarna sättas, det ser jag fram emot!

Om du behöver hjälp med en tillbyggnad, kika in här!

Visa inlägget

Härliga koppar och skålar i vackra naturfärger av keramiker Anna Karlsson.
15 augusti, 2018
På besök hos en keramiker.

VACKRA ALSTER HOS KERAMIKER ANNA KARLSSON.

Lagom till skolstarten tog jag med mina yngsta döttrar till min favoritfrisör i Stockholm,  och tillika keramiker, Anna Karlsson, https://www.facebook.com/annaviddraken.se/. På vägen dit, när vi gick längst med Kåkbrinken, slogs jag av hur vackert Gamla stan kan vara. Med sina trånga gränder, gatstenens slitna patina och putsfasadernas varma toner. Annas frisörsalong ligger vid Köpmantorget, med stora glasfönster mot torget och statyn av Sankt Göran och Draken. Väntandes, medan tjejerna blev klippta, satt jag med datorn i knät och tittade ut genom fönstret på alla de guidade turistgrupper som betraktade statyn, och lyssnade på dess historia.

KERAMIK I LJUVLIGA NYANSER.

Anna är, förutom frisör, en mycket duktig designer av keramik i alla dess former. Jag fascineras alltid av hennes keramik, och framförallt de mjuka harmonierande tonerna i hennes alster. Min personliga favorit är ett stort fat i en organisk form, och vackra schatteringar i grönsvart. Vilken är din?

Visa inlägget

Blomsterdekoration av rhododendron och nävor. Levins Trädgård & Design AB.
7 juni, 2018
Blomsterdekoration i glasskål.

BLOMSTERDEKORATION AV FÖRSOMMARBLOMMOR.

Ibland blir jag så imponerad av barnen. Ja, jag vet, det ingår väl i själva arbetsbeskrivningen som förälder, att vara stolt över sina egna barn. Men då och då slår de mig med häpnad, och inte bara de som tillhör mig, utan även andras. Som för några veckor sedan, när en av barnens kompisar stannade och åt middag tillsammans med oss. Under måltiden diskuterade vi Sveriges historia, klimatet, självmordsbombare, statsskick i både USA och Ryssland, illegal invandring, strafftullar och hur rik Donald Trump egentligen är. Och bara för sakens skull, vi pratar alltså om individer som är mellan 8-10 år. Kan inte låta bli att förundras, vilka sköna små människor!

BLOMMOR I GLASSKÅL.

En liknande händelse inträffade i helgen. Jag höll på att plocka en bukett med violetta syrener och lila gräslök, när min dotter frågade om hon också fick plocka blommor i trädgården, hon hade en idé. Visst, svarade jag, och fortsatte med mitt. Efter en stund kom hon tillbaka och bad mig följa med, hon hade något hon ville visa mig. På altanens matbord stod en stor glasskål fylld med vatten och en underbart vacker komposition av tätt packade rhododendronblommor, strösslade med blommor och frökapslar av blekrosa flocknävor. För att hålla ihop de stora blommorna från rhododendron, hade hon knutit vit garntråd runt dem, vitt garn för att vattnet inte skulle färgas, enligt henne själv. Jag bara gapade. Själv är jag inte alls särskilt pysslig, och jag därför blir jag så fascinerad av att mina barn, trots sin ringa ålder, fixar fram den här typen av dekorationer.

Skålen prydde vårt matbord den middagen, och jag bestämde mig för att dela med mig av dotterns tips, för vem kan motstå en så vacker blomsterdekoration som denna? I synnerhet när den är gjord av ens alldeles egna rara unge.

Visa inlägget

Närbild på en vacker rosa buskpion. Levins Trädgård & Design.
6 juni, 2018
Buskpion i rosa, vacker och färgstark.

KINESISK BUSKPION I MIN TRÄDGÅRD.

För flera år sedan köpte jag en kinesisk buskpion, jag fastnade för dess blommors klara rosa färg och tidiga blomning. Var jag skulle placera den hade jag mindre koll på. Därför hamnade den lite undanskymd, i ett inte optimalt läge för denna fantastiska buskpion. Den har fört en tynande tillvaro, och jag varje vårvinter har tänkt att jag ska plantera om den på plats där den både syns och trivs bättre. Lika snabbt som tanken kommit, har jag glömt den igen, och pionen har blivit stående där jag planterade den från början. Men, tro’t eller ej, i år blommar den för första gången!

ROSA OCH GRÖNT, EN SNYGG KOMBO.

Så jag passar på att bedåras av buskpionens blomning, och de strutbräken jag planterat i närheten, och som är så där krispigt ljusgröna som bara strutbräken kan vara. Rosa och grönt, en kanonkombo färgmässigt, och när barnen frågar vilken som är min favoritfärg, svarar jag alltid att det är just grönt och rosa. Någon långvarig blomning lär det inte bli i år, värmeböljan som varit gör att den blir kortvarig, men det spelar ingen roll. Den blommar!

Igår besökt jag en mina tidigare kunder, vars trädgård jag designat.  Rejält påpälsad, i vinterjacka faktiskt, för hualigen, vad kallt det blev helt plötsligt. Där, i den trädgården, planerade jag in en vit kinesisk buskpion, med mörkt purpurfärgad mitt, och den har nu blivit en stor buske med magnifik blomning. Rätt placerad, till skillnad från mig egen planta. Får se om jag kommer ihåg att plantera om buskpionen nästa år. Jag ska i alla fall hitta en plats åt den i år.

Ha en härlig nationaldag!

Behöver du hjälp med planteringsförslag, läs mer här.

Visa inlägget

Fikapaus med chokladmuffins och lila syrener i vas.
4 juni, 2018
Chokladmuffins med mjölkchoklad i.

SÖNDAGSFIKA MED CHOKLADMUFFINS I TRÄDGÅRDEN.

Vilken ljuvlig helg det har varit! Efter flera veckors intensivt jobbande har det varit otroligt skönt att bara hänga hemma med familjen under helgen, jag har verkligen njutit av både välbehövlig vila och fantastiskt väder. Härliga dagar med strandhäng, trädgårdspyssel och ridning, och varma, avslappnade kvällar med god mat och mycket prat.

Igår bestämde sig min yngsta dotter för att baka chokladmuffins med bitar av mjölkchoklad i, hennes favoritmuffins. Jag passade på att plocka en bukett av de sista syrenerna som ännu inte blommat över helt, deras blekvioletta färg är så vacker, och vävde in några lila blommor från gräslöken som jag klippt av. Det är svårt att inte blir hänförd av all grönska och blomning som omger oss nu, den blomstertid nu kommer, och så vidare. Naturen är vacker, helt enkelt.

Framåt eftermiddagen serverades det fika i trädgården med chokladmuffins och iste, muffinsen blev så goda! Vill ni prova att baka dem, varsågoda, receptet har ni här!

RECEPT CHOKLADMUFFINS MED MJÖLKCHOKLAD.

6 stora

Ugnstemperatur 175 grader

135 g smör, rumstempererat
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
3 dl mjöl
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/4 dl havremjölk (eller mjölk)
100 g Marabou mjölkchoklad

Grovhacka chokladen, ställ åt sidan. Vispa socker och smör pösigt. Under tiden, blanda de torra ingredienserna och ställ åt sidan. Tillsätt äggen, ett i taget, i smör- och sockersmeten, under vispning. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, havremjölken och slutligen den hackade chokladen. Fyll pappersklädda muffinsformar med smeten, och sätt in i ugnen. Baka i ca 20-23 minuter. Tänk på att ta lyfta bort muffinsarna från plåten (eller ur muffinsformen om du använder en stor av plåt) efter du tagit ut dem ur ugnen. Annars bakar de ytterligare ett tag i och med värmen från plåten, då blir de torra och trista.

Voila, mumsiga chokladmuffins till fikat!

Visa inlägget

123
Page 1 of 3
  • Follow Us On


  • Levins Trädgård & Design

    Arbetar med uppdrag inom trädgårdsdesign, landskap och arkitektur, exteriört och interiört.

  • Kontaktinformation

    +46 70 438 06 43
    info@levinstradgard.se

    Hildebrandsvägen 11, 168 56 Bromma


2018 © Levins Trädgård & Design. All rights reserved.