Vy över uteplatsen i vår visningsträdgård.

Visningsträdgård med spaljé och pergola.

VISNINGSTRÄDGÅRD TILLSAMMANS.

En dryg vecka efter mässan där vi visade upp vår visningsträdgård Tillsammans, passar jag på att lägga ut några foton på trädgården. En fantastisk liten skapelse, om 70 kvadratmeter, i en stilren och smakfull design. Med en modern pergola i trä, målad i en ljusgrå nyans, närmare bestämt NCS S2000-N. Pergolan ramar in uteplatsen, och öppnar upp vyn mot trädgårdens planteringar. Bardisken, i direkt anslutning till uteplatsen, har en bänkskiva av betong, som slipats och oljevaxats, vilket gör den tåligare. Det var så vackert att se hur lövverket från katsurorna kastade skuggor på den mjukt grå betongskivan, när solen så småningom tittade fram. Särskilt uppskattad blev spaljén, med blomlådor fyllda av skirt ljusblå förgätmigej. En spaljé  som jag designat i ett modernt snitt, som en avskiljande vägg, men ändå genomsläpplig.

Det är alltid lika roligt att få visa hur mycket som går att skapa på en lite yta, och hur enkelt det är att uppnå en atmosfär, en känsla, i trädgården om det finns en genomtänkt design. Det handlar om ett samspel mellan proportioner, dimensioner och perspektiv. Om materialval, färgsättning och funktion. Att förstå vad som ska prioriteras för olika ytor, att få rörelsen genom trädgården att uppfattas som naturlig och behaglig, och att arbeta med kontraster. Det strama och rektangulära, i kontrast till det mjuka och yviga.

SAMARBETE

Det krävs oerhört mycket arbete, planering och logistik för att genomföra ett sådant här projekt. Att slutresultatet blev så otroligt bra beror på våra duktiga samarbetspartners, som alla slitit hårt för att få allt på plats. Stångby, Solna Trädgård & Stensättning AB och LM Park & Trädgård AB, är värda en bamsekram för allt jobb som de gemensamt lagt ner.

Ett stort tack också till dem, vars produkter och tjänster som vi fått låna respektive nyttjat i vår idéträdgård. Näfeqvarn, keramiker Anna Karlsson, 59 Degrees, Rå Svensk Design och Viksjököket.

Vill du ha hjälp med design av din uteplats, eller trädgård? Läs mer här.

[justified_image_grid ids=5209,5221,5206,5219,5205,5214,5220,5215,5210,5218,5216,5213,5217,5208,5203]