Recept på fröknäcke.

Fröknäcke, mitt godaste recept.

FRÖKNÄCKE, OTROLIGT GOTT, OCH ENKELT.

Det här är mitt favoritrecept för fröknäcke. Dels för att knäckebrödet blir så smarrigt och krispigt, och dels för att det är så enkelt att göra. Bara att röra ihop ingredienserna, och sedan sköter sig knäckebrödet i stort sett själv i ugnen. Prova!

Nyttigt är det också, frön och rapsolja innehåller både mineraler, och enkelomättade och fleromättade fetter. Solrosfrö och rapsolja innehåller t.ex. Omega-6, ett livsnödvändigt fett som kroppen inte själv kan framställa. Dessutom är det glutenfritt, vilket är till glädje för alla glutenallergiker.

Ibland byter jag ut rismjölet mot hasselnötsmjöl (jag älskar nämligen hasselnötter), då får knäcket en mer nötig smak. Krispigast tycker jag dock att det blir när jag använder rismjöl.

Jag äter fröknäcket som det är, eller som tillbehör till en soppa eller sallad. En favorit är att ta en bit fröknäcke med frukt till, som återhämtningsmål efter en löprunda. Om du är sugen på något sötare, prova gärna med en bit ost och lite marmelad till, till exempel en Saint Agur och egengjord krusbärsmarmelad. Eller, bryt sönder knäckebrödet i små bitar och strö dem över en skopa vaniljglass, ringla lite kolasås på toppen. Smaskens!

RECEPT FRÖKNÄCKE

1 plåt

Ugnstemperatur 150 grader

1/2 dl majsmjöl

1/2 dl rismjöl (alternativt hasselnötsmjöl)

1/2 dl linfrön

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 msk neutral rapsolja

1/2 tsk salt

3 dl kokande vatten

Blanda alla ingredienser och låt svälla i 20 minuter.

Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och tunt med hjälp av en slickepott, som smorts in med lite rapsolja. Smeten är ganska lös vilket gör det enkelt att få ett jämnt lager.

Grädda fröknäcket i ugnen i en timme. Stäng av ugnen, och låt knäcket baka färdigt i eftervärmen i ytterligare 20-30 minuter. Ta ut knäckebrödet och låt det kallna på galler. Förvara i en plåtburk.

Sugen på något sötare? Kolla in receptet på mina goda chokladmuffins.