Vårblomning hos Prunus Accolade.

Vårblomning i min egen trädgård.

Vacker vårblomning i ljusa färger.

Varje år när min magnolia ’Leonard Messel’ står i full blom, vet jag att det bara är en tidsfråga innan trädgården slår ut i sin allra skiraste grönska. En bedårande vårblomning, som ackompanjeras av prydnadskörsbär och lökar i vitt och ljusrosa, och som just i år, har varit extra välkommen. Jobbmässigt har början av året varit otroligt hektisk, med roliga och spännande projekt, både inom trädgårdsdesign och arkitektur, samt nya samarbeten inom områden, som är av okänd terräng för mig. Nervkittlande och utmanande. Samtidigt, när covid-19 härjar, har våren varit surrealistisk, jag tvivlar på att någon av oss har lämnats oberörda. Just därför har det i år varit trösterikt att se magnolians ludna knoppar slå ut i full blom, att uppleva den årstidsväxling som pågår, som vanligt, oberoende av det som sker nu. Jag har funderat mycket över tiden, om hur den bara går, oavsett skeenden, eller hur vi upplever, och förhåller oss till den.

Vårblommande buskar och träd.

I min egen trädgård är våren verkligen vacker, och välkommen. Eftersom jag vet att jag alltid längtar intensivt efter vårens första blomning, efter en lång och mörk vinter, har jag valt buskar och träd med omsorg.  Hybridmagnolian, Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’ blommar fantastiskt, ståendes i en matta av vårälväxing, Sesleria heufleriana, vars mörka, täta vippor och friskt gröna strån, är ett fint komplement till magnolians uttrycksfulla blommor. Mina olika sorters prydnadskörsbär avlöser varandra med en överdådig vårblomning. Först, Prunus ’Accolade’, ett träd som får förbipasserande att stanna upp, och titta när de passerar på gatan. Min egen favorit, tokyokörsbäret, döljer sig längre in i trädgården, en dröm i skiraste vitt när kronan täcks av körsbärsblommor. Prunus yeodoensis, toykokörsbär, är nog en av de sorter jag använder mest, i mina uppdrag, både som träd och buske. Prunus sargentii ’Rancho’, bergskörsbäret, vacker i både blomning och bladutspring, är det prydnadskörsbär som blommar sist i min trädgård. Nu, när blomningen nästan är över, kan jag äntligen känna doften av hägg i luften.

[justified_image_grid ids=5478,5471,5472,5473,5467,5476]

 

Kika in här om du vill ha hjälp med att planera din trädgård.