Höstfärg i karminrött hos Acer palmatum 'Osakazuki'.

Höstfärg i en trädgårdsdesigners trädgård.

Höstfärg i överflöd.

Höstfärg, som jag njuter av att uppleva den. Om hösten ändrar min trädgård karaktär, och färg. Från gröna nyanser, kombinerat med violett, vitt och purpur, svidar trädgårdens växter om till de mest fantastiska höstfärger. Det verkligen sprakar i mina planteringar, i nyanser av gult, rött och orange. Både buskar, träd och perenner visar upp en helt ny färgsammansättning, och vissa av dem, vågar jag till och med påstå, är som allra vackrast så här fram på höstkanten.

Buskar med slående höstfärger.

Jag är nog inte ensam att anse att de japanska lönnarna hamnar på första plats. Min egen favorit är Acer palmatum ’Osakazuki’, japansk dvärglönn. Med sitt vasformade växtsätt, och sin karminröda färg om hösten, får den människor som passerar utanför min trädgård, att stanna upp, och beundra dess färg. Själv njuter jag av lönnens skönhet även när jag befinner mig inomhus, från ett av mina vardagsrumsfönster. Den andra japanska lönnen hemma hos mig, är en Acer palmatum ’Dissectum’, japansk fliklönn. Likt en fontän böjer sig buskens grenar mot marken, och bjuder på en kaskad av skiftningar i gult och orange. Makalöst vacker. Jag också vansinnigt förtjust i mina hyridblåbär, ’Putte E’ och ’Emil E’. Vilken höstfärg dessa blåbärsbuskar har, och goda bär dessutom.

Höstfärg hos mina träd.

De två tokyokörsbären, Prunus yedoensis, är nog min favorit när det gäller höstfärg på träden i min trädgård. Eller, är det kanske klotkörsbäret på framsidan? Kan inte riktigt bestämma mig. Vackra är de oavsett, olika i sin växtform, och generösa med sin färgprakt.

Perenner med höstfärger.

Så här sent på hösten har många av perennernas skönhet falnat. Men i min trädgård pryder de fortfarande sin plats med sina milda färger. Smörgul, aprikos, purpur och ljust apelsinorange, perenners och gräs nyanser som harmonierar tillsammans i rabatterna. Hostor, alunrot, höstsilverax och hakonegräs, för att nämna några av dem. Inom kort försvinner höstfärgerna, men just nu, njuter jag ’av dem så mycket jag kan.

Om du behöver hjälp med att skapa en trädgård som är vacker under alla årstider, kan en rådgivning passa. Läs mer om trädgårdsrådgivning.