Hosta Guacamole, en av de vackraste funkiorna.

Hosta, favoriten bland perennerna.

Hosta, den vackraste av skuggväxter.

Hosta, denna fantastiska perenn, intar med självklarhet nummer ett på min tio-i-topp-lista bland perenner. Det är få växter som har ett så stort användningsområde som hostor har, det finns en uppsjö namnsorter att välja emellan, i varierande storlekar, färger, former, och, för olika lägen. Så här i vintertid brukar jag botanisera bland odlarnas nyutkomna kataloger, nyfiken på om det finns några nya spännande, friska och härdiga växter att prova. I  mitt jobb som trädgårdsdesigner, har jag under årens lopp skaffat mig en bas av växter, som gärna kommer igen i mina projekt. Jag vill att de miljöer jag designar, är hållbara över tid, vackra och härliga att vistas i, och då är växtligheten en viktigt del för att skapa en helhet.

Varför är jag då så förtjust i just hostor? Därför att de, beroende på vilken sort man väljer, kan vara både uttrycksfulla, eller diskreta. De är oerhört värdefulla om målet t.ex. är att skapa en lummig och frodig känsla i trädgården. Likaså använder jag dem gärna för att lugna ner intrycket av en plantering, där många olika former möts, och då väljer jag oftast en enfärgad funkia, i den nyans som passar in i rabatten i övrigt. Att komplettera en perenn eller buske med vita blommor, med en hosta i grönvitt, kan bli en slående vacker kombination. Även i krukor pryder de sin plats, tillsammans med andra perenner, eller sommarblommor.

Ulrikas favoriter.

På första plats, Hosta sieboldiana ’Frances Williams’. I mitt tycke den vackraste hostan av dem alla, storvuxen, med en färgsättning som harmonierar.  Bland de storvuxna sorterna väljer jag även gärna ’Blue Umbrella’, ’Big Daddy’, ’Sum and Substance’ och ’Krossa Regal’. Hosta ’Patriot’ och ’Minuteman’ arbetar jag ofta med när jag vill ha en vitbrokig funkia, och ’Gucamole’ eller ’Zounds’ om jag är ute efter en mer krispigt grön, eller limegrön, nyans.

En utsökt kombination i vitt och grönt är hosta ’Patriot’, vitt löjtnantshjärta och en stjärnflocka vid namn ’Shaggy’, som planteras i halvskugga (dvs inte i stekande sol, men inte heller i djup skugga, snarare vandrande skugga). ’Frances Williams’ går fint ihop med perenner som drar åt violett och blått, och självklart grönt, vitt och lime.

Kom ihåg.

Att välja rätt hosta till rätt läge. Vissa sorter, som ’Frances Williams’ och ’Guacamole’ trivs även i sol, bara det är hyfsat fuktigt i jorden. Däremot får ’Zounds’ sin vackrast färg om den placeras i skugga, och merparten av funkiorna föredrar ett skuggigare läge. Tänk också på att jorden inte får vara för torr där de planteras, de är inga ökenväxter, utan vill ha en jämn tillgång till fukt i jorden. Vilket jag fick erfara efter sommarens torka, av mina vackra, ståtliga ’Frances Williams’ syntes endast några få förkrympta små blad när jag kom hem från semestern. Blir till att plantera nya till våren, för dem vill jag inte vara utan, när de första knopparna dyker upp mellan vita orkidénarcisser och vit kungsängslilja.

Behöver du hjälp? Läs mer om trädgårdsrådgivning.