Lökar i vitt och rosa. Tulipa Webers Parrot bland vita tulpaner. Komponerad av trädgårdsdesigner Ulrika Levin.

I väntan på vårens första lökar…

LÖKAR I VITT I MIN TRÄDGÅRD.

Längtar efter spirande grönt, ljuvligt när de första lökarna tittar fram. I min egen trädgård, valde jag förra året en kombination av tulpaner i olika vita nyanser , med inslag av rosa, och min favoritnarciss ’Thalia’ samt vit kungsängslilja. Den sammansättningen får hänga med i år igen, den är ljuvligt vacker och är ett välkommet inslag i min trädgård efter en lång period utan grönska. Jag planterar alltid lökarna mellan perennerna i mina planteringar, var jag placerar dem är väl genomtänkt. Problemlösning rätt och slätt. Lökarnas vissna bladverk är trist, och med rätt perenner runtom dem, döljs det som är visset av perennernas friska gröna tillväxt. Någorlunda åtminstone, en och annan blomstängel klipper jag allt ner, i ärlighetens namn.

Tulipa Webers Parrot, är en av de tulpanlökar som ingår i min komposition. Jag tycker den är så uttrycksfull med sina vågiga blomblad, kupade form och skiftningar i vitt och rosa. I kombination med högre vita tulpaner, och den skira vita kungsängsliljan, gör den sig så bra i en plantering med lökar. Just att kombinera olika höjder och former av tulpaner, är ett bra sätt att få en lökplantering som hänger ihop, som blir spännande. Samtidigt arbetar jag alltid med en genomtänkt färgskala, med hänsyn tagen till tulpanens form, annars ger planteringen lätt ett rörigt intryck istället.

Till hösten passar jag nog också på, att plantera in en alliumsort bland de övriga lökarna. Ljusrosa ’Silver Spring’, kanske? Ja, det blir nog pricken över i:et i min plantering.

Om du vill ha hjälp med planteringsförslag, boka in en trädgårdsrådgivning.