Formklippta buxbomsklot i betongkrukor. Av trädgårdsdesigner Ulrika Levin.

Formklippta klot i trädgården.

FORMKLIPPTA GRÖNSKANDE KLOT.

Finns det något så tacksamt att arbeta med i en trädgård, eller park, som formklippta klot? Jag anser inte det, och jag älskar den konstrast och variation som denna tydliga geometriska form erbjuder. En av de främsta fördelarna, i mina ögon, är att ett formklippt klot är så oerhört användbart i en trädgård, vilken stil trädgården än har.  Den runda bollformen ger t.ex. omedelbart  struktur i en matta av grönskande, vippiga gräs, och funkar lika väl i en klassisk trädgård, som i en modern.

KOMBINATIONER

En av mina favoritkombinationer i en modern utemiljö, är att sätta samman flera klot i olika storlekar, i ett hav av ett lågt perennt gräs. En kombo som även Diarmuid Gavin använde sig av i sin idéträdgård på Chelsea Flower Show 2011, och som jag besökte, och vars idéträdgård fastnade jag verkligen för. Snygg, kontrastrik men ändå diskret, och med mjuka, organiska former.

Likaså är ett klot i kruka mycket snyggt, det ser alltid prydligt och välvårdat ut, oavsett årstid. I vår idéträdgård Grå Vardag placerades flera buxbomsklot i grå betongkrukor, framför ett mörkgrått plank i trä. Här bidrar kloten med den gröna färgen mot nyanserna av grått, och den runda formen kontrasterar mot plankets strama design.

Sedan finns ju de trädgårdar som nästan enbart består av formklippt grönska, i alla dess former, runda som slingrande. En sådan park är Le jardins de Marqueyssac, som ligger i Dordogneregionen i Frankrike. En trädgård jag gärna vill besöka, efter det att en av mina kunder, vars trädgård jag bidragit med design till, skickade mig denna bild efter det att hon varit och besökt denna ljuvliga trädgård. Vilken inspirerande miljö! Med panoarmavy över Dordognedalen utanför, verkar onekligen fantastiskt!

[justified_image_grid ids=4747,4748,4744]