Mysig sittplats under pergola i en lummig trädgård. Trädgårdsdesign av Ulrika Levin, trädgårdsdesigner och trädgårdsarkitekt.

Mysig uteplats, med pergola.

Mysig sittplats under pergola, inbäddad i grönska.

Jag blir alldeles lycklig av att se denna pergola, mysig, inbjudande och omgiven av prunkade perenner och höga gräs! I min roll som trädgårdsdesigner strävar jag efter att uppnå en känsla i den design jag skapar, en atmosfär. Oavsett om jag ritar en trädgård, eller en byggnad, följer denna ambition med mig i min designprocess. När jag sedan får se, och uppleva, resultatet av min trädgårdsdesign, i en trädgård som den här, känner jag att jag uppnått mitt mål.

DESIGNIDÉ PERGOLA.

Utgångspunkt för det här projektet var att skapa en trädgård med dragning åt det moderna, med rena linjer och stram form i planlösning och konstruktioner. Som kontrast till det strama, fick växterna bidra med de organiska formerna, det yviga. Sittplatserna skulle vara flera, och av varierande karaktär. För en av sittplatserna, ritade jag en pergola i lärk, i kombination med en gles spaljé, med stående reglar. Morgonsolen är fantastisk just här, och frukosten avnjuts i rogivande och ombonad miljö. Både pergola och spaljé är inbäddad i grönska, vars karaktär följer den omgivande naturen utanför trädgården. Kombinationen av den grå pergolan, och växterna i olika nyanser av violett, ljusrosa och grönt, är så vackert.

Trädgården har nu några år på nacken. Pergola och spaljé har fått lärkens karakteristiska silvergrå nyans, och planteringarna frodiga och slående vackra. Om kvällen får hela trädgården en magisk atmosfär i skymningen, i synnerhet en kväll som denna! Då kan jag bara njuta av den avslappnade elegans som trädgården har, och dras med i den känsla som omsluter denna vackra trädgård.

Funderar du på att förändra din trädgård? Läs mer om trädgårdsdesign här!