Idéträdgård Tillsammans, designad av trädgårdsdesigner och arkitekt Ulrika Levin.

Tillsammans, vår idéträdgård 2019.

IDÉTRÄDGÅRD TILLSAMMANS.

Tillsammans, så heter den idéträdgård jag designat, och som vi, i samarbete med Stångby, Solna Trädgård & Stensättning, och LM Park & Trädgård, visar upp på mässan Trädgård & Uterum 3-5 maj, vid Steninge Slottsby.

När Fredrik, Stångby, frågade mig om jag var intresserad av att göra en visningsträdgård med dem, var svaret ett givet ja. Det är alltid spännande att få designa en idéträdgård, att få visa idéer och lösningar på en begränsad yta, och samtidigt lösa alla de utmaningar som en visningsträdgård innebär, med krav på logistik, planering och konkreta lösningar för att få byggnationen på plats.

TRÄDGÅRDENS TEMA.

Trädgårdens fokus handlar framför allt om gemenskap, om att umgås och spendera tid med varandra, i en avslappnad, grönskande och ombonad miljö. Om att få möta försommaren i en spirande våtrträdgård, tillsammans med familj, med vänner och med kollegor.

I ett större perspektiv handlar det om att både bevara, och skapa nya, grönområden i vår närmiljö, i våra trädgårdar, och i vår offentliga miljö. Om de förändringar vi kan göra tillsammans, t.ex. genom den mat vi äter, och odlar, för vår egen skull, för vår miljö och för våra livsviktiga insekter och pollinerare, för att kunna bevara en biologisk mångfald.

Trädgården är inramad av en pergola och höga häckar, och grusgångar löper genom ytan, omgiven av spirande växtlighet. Uteplatsen, belagd med grå kalksten, harmonierar väl med den ljusgrå väggen, och pergolan som ramar in. En bardisk med bänkskiva i betong, och tillhörande barstolar, i direkt anslutning till uteplatsen, inbjuder till häng och småprat. I andra delen av trädgården har jag designat en modern spaljé för odling, kompletterat med en upphöjd odlingslåda i stål, i marknivå.

Intrycket av idéträdgården vill jag ska vara avslappnad elegans, med rena linjer och en dragning åt det moderna. Färgsättning i mjukt ljusgrå nyanser, i kombination med spirande grönska och detaljer i svart samt grönt med en dragning åt turkost, såsom krukor, ljuslyktor, fat och bänk, är sober.

Och jag nämnde väl att det är 3-5 maj som gäller, på mässan Trädgård & Uterum, Steninge Slottsby. Jag, och våra samarbetspartners, finns på plats under mässan, kom gärna förbi och titta och prata med oss. Har du inte möjlighet, och är i behov av trädgårdsdesign, kika in här.

[justified_image_grid ids=5171]