Trädgårdsdesigners vy över Stockholms inlopp från takterrass.

Trädgårdsdesigners på taket.

En trädgårdsdesigners vy över Stockholms inlopp.

Trädgårdsdesigners i Stockholm har en unik möjlighet att få besöka de mesta spektakulära vyer som staden kan erbjuda. Idag besökte jag en smakfullt inred våning i Nacka strand, med en makalös utsikt över Stockholms inlopp, det gråmulna vädret till trots denna aprildag.

Design av en takterrass.

Att designa en takterrass, eller en terrass högt belägen ovan mark, kräver en hel del av mig som trädgårdsdesigner. Vilket jag gillar! Av naturliga skäl har en terrass, en begränsad yta. Den måste nyttjas maximalt för att få in de funktioner som önskas. Likaså ska de vackra vyerna behållas, både från insidan och från terrassen. En högt belägen terrass är samtidigt extremt utsatt för väder och vind. Dels för de som ska vistas där, men även för möbler, konstruktioner och växter, de måste klara av de påfrestningar de utsätts för.

Ett projekt som dagens gör det extra spännande för mig som designer, det kräver att jag ritar specialanpassade möbler, konstruktioner och växtkärl. Finishen måste vara hög på dessa. Pergolans utformning ska, förutom att vara stabil nog för att inte blåsa bort, vara designad på ett sätt som gör att den harmonierar med fasaden, även vyn från vattnet måste beaktas.  Dessutom kommer alla konstruktioner, möbler och detaljer betraktas från insidan, året om. Möjligheten till förråd är, som alltid, begränsad i en lägenhet. Terrassen måste alltså vara snygg sommar som vinter, och dessutom ha förvaring för de prylar som ska stoppas undan.

Onekligen ett kul projekt för trädgårdsdesigners, och i synnerhet för mig, att få designa en takterrass i industristil, med plåt som främsta material, och en färgsättning dova gråa toner, med inslag av lila.

Läs mer om våra tjänster här!

Och jag kan inte låta bli att lägga med en länk till lägenheterna, bilderna är allt lite ögongodis.