Tulpan Tres Chic, vacker vit liljetulpan.

Tulpan, i vackra vita nyanser.

TULPAN, DEN VACKRASTE LÖKEN.

Tulpan, denna klassiska och lätthanterliga lök, bedårande i sin blomning, och varmt efterlängtad efter en lång period utan grönska. Jag tycker tulpaner är fantastiska. Få är de lökar, vars variation i färg och form, kan mäta sig med tulpanens. Det jag verkligen uppskattar med tulpaner, är att jag, i en plantering, kan skifta färgkombination helt, om jag så önskar. Tulpanerna blommor när perennerna ännu inte hunnit slå ut, dessa utgör endast en grön matta ur vilken tulpanernas blomstänglar skjuter upp. Lökarna hinner sedan vissna ner innan perennernas blomning tar över, vilket möjliggör en annorlunda färgsättning om våren respektive sommaren. Men, i det här inlägget, tänker jag främst fokusera på mina vita favoritsorter bland tulpanlökarna.

LJUVLIGA VITA SORTER.

Om jag bara får välja att plantera en enda vit tulpansort, blir det utan tvekan Tulipa ’Tres Chic’. En underbart vacker liljetulpan, vars spetsiga blomblad öppnar sig under dagen, för att sedan sluta sig om kvällen. Höjden är perfekt. ’Tres Chic’ blir ca 45 cm och passar utmärkt i en perennaplantering, tillsammans med andra, högre tulpaner. Ytterligare en fin, något högre, liljetulpan, är ’White Triumphator’. I början, när den slår ut, drar den mer åt det krämvita hållet, men övergår mer åt det vita. ’Weisse Berliner’ är en annan av mina favoriter, vit med inslag av krämvitt i blombladen, helt underbar. En slående vacker sammansättning, är att kombinera dessa tre tulpaner i en och samma plantering, de kompletterar varandra perfekt. En vit tulpan, som är lite speciell i sitt utseende, är ’Spring Green’. ’Spring Green’ har tydliga gröna strimmor på sina blomblad, vilket kontrasterar mot det vita, och är otroligt effektfull i en plantering med tidigblommande perenner vars bladverk skiftar i olika nyanser av grönt. Jag kombinerar ibland denna tulpan tillsammans med ’Tres Chic’, mörkt purpurfärgade ’Black Parrot’ och en vit allium. Klockrent.

KOM IHÅG.

Tulpaner tillhör de lökar som successivt måste ersättas, de håller inte för evigt. Hur ofta, och hur många, beror på hur väl lökarna trivs, jordens sammansättning och näringsinnehåll. Så misströsta inte om dina tulpaner blir färre vartefter, kom bara ihåg att plantera nya om hösten. Kanske passar du på att byta färg. Eller så håller du dig till de vita.

Mer inspiration om vita tulpaner? Ta en titt här.

[justified_image_grid ids=5089,5090,5086,5088,5081,5080,5084]